Dlaczego syrop na kaszel z cebuli jest tak skuteczny?
Syrop z cebul na kaszel jest bardzo skuteczny ze względu na fakt, iż cebula jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, a przede wszystkim witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, cynku, fosforu czy wapnia. Cebula posiada działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm z wirusów, bakterii i innych chorobotwórczych czynników. Dlatego, gdy osobie chorej podaje się syrop cebulowy, kaszel znika u niej bardzo szybko.
Co jest potrzebne do przygotowania syropu na kaszel z cebuli?
Do przygotowania syropu z cebuli potrzebne są: 2 cebule i 4 łyżki cukru. Oprócz tego, potrzebne będzie także naczynie, w którym taki syrop z cebuli będzie przechowywany. Najlepiej sprawdzi się tradycyjny słoik.
Jak przygotować cebulowy syrop na kaszel?
Przygotowanie syropu z cebuli jest bardzo proste. Pierwszym krokiem, który należy wykonać, jest obranie 2 cebul, pokrojenie ich w grubą kostkę i wrzucenie do słoika. Następnie do całości należy wsypać 4 łyżki cukru, zamknąć słoik i dokładnie nim wstrząsnąć. W ten sposób cebula dobrze wymiesza się z cukrem. W kolejnym etapie słoik należy odstawić na kilka godzin w cieplejsze miejsce. Jest to wystarczający czas na to, żeby pokrojona w kostkę cebula puściła soki, co pozwoli na rozpuszczenie cukru. W ten sposób syrop z cebuli na kaszel jest już prawie gotowy do użytku. Wystarczy jedynie odcedzić zawartość słoika do osobnego naczynia, korzystając z sitka.
Jak dawkować syrop na kaszel z cebuli?
Optymalną dawką, jeśli chodzi o syrop z cebuli, jest jego jedna łyżeczka, podawana osobie chorej raz na kilka godzin. Zapewnia ona skuteczne leczenie. Syrop na kaszel z cebuli nie jest specyfikiem, który można przedawkować. Wynika to z faktu, iż jego podstawą jest naturalny składnik, którym jest cebula.
Inne naturalne metody leczenia kaszlu
Oprócz syropu cebulowego, istnieje możliwość przygotowania także innych, naturalnych środków leczenia kaszlu, które zastąpią środki leczenia farmakologicznego. Na szczególne wyróżnienie zasługują syrop z 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru, syrop z miodu, cytryny i imbiru czy też syrop z 1 startego buraka i 2 łyżeczek miodu. Warto jest przygotować sobie jeden z takich syropów zanim się zachoruje.
Przygotowanie takich specyfików w niektórych przypadkach (jak przy syropie z cebuli) nie jest czasochłonne, ale inne naturalne syropy mogą powstawać znacznie dłużej. Np. czas oczekiwania na to aż syrop z pędów sosny i cukru będzie gotowy do spożycia, wynosi ok. 1,5 miesiąca.
Moja mama zawsze robiła syrop z cebuli na kaszel i było to paskudne. Ale fakty są takie, że naprawdę działało. Dwie trzy dawki takiego syropu na kaszel i naprawdę dolegliwości przechodziły. Zwłaszcza, że często się po prostu miało różne przeziębienia, katar i kaszel nie był niczym niezwykłym.
No i okazuje się, że przepisy z babcinej szuflady nadal są najlepsze. Syrop z cebuli na kaszel działa też na wiele innych dolegliwości przeziębieniowych, w tym katar i wiele innych. Ale ważne jest żeby cebula swoje odstała. Syrop nie będzie gotowy jak nie postoi co najmniej przez 12 godzin, żeby zdążyła puścić sok.